Setari Cookie-uri

Cum să ai grijă de animalul tău de companie pentru o viață sănătoasă și fericită

Nu suntem cei care au inventat moda deținerii unui animal de companie. Încă din Antichitate necuvântătoarele au fost iubite și prețuite.

În Egiptul antic, pisicile erau mai mult decât iubite. Ele erau venerate, fiind asociate zeiței Bastet, sora lui Ra, cea care își proteja stăpânul de dușmani. Cine omora o pisică, primea pedeapsa capitală.

De asemenea, în Evul Mediu, câinii erau prezenți în castelele nobililor, fiind importanți la vânătoare. Desigur, prin epoca victoriană unele animale au început să fie adoptate doar pentru simplă lor companie.

Acum mulți dintre noi aleg să aibă grijă de animăluțe pentru că ne aduc o bucurie imensă. În special câinii și pisicile sunt prietenii ideali pentru copii, persoane singure sau chiar cu dizabilități.

Totuși, pentru că animalele noastre de companie să fie sănătoase, fericite, longevive, este necesar să le oferim îngrijirea adecvată. Fiecare ființă are nevoie specifice și ar trebui să facem tot ce putem pentru a i le oferi. A ignora acest aspect, înseamnă că nu îți iubești îndeajuns patrupedul sau orice alt animal.

Citește și:

Oferă-i o alimentație adecvată și sănătoasă

Cum noi nu mâncăm orice, nici animalul nostru nu o va face. Fiecare specie are anumite necesități nutriționale. La adopție, ideal este să ne consultăm cu veterinarul pentru a lămuri acest aspect.

O alimentație corectă este ceva ce ar trebui aplicat indiferent de ființa adoptată. Poate fi un câine, o pisică, un hamster sau un pește, nu contează! Este crucial să le oferi hrană de calitate, potrivită speciei, vârstei, taliei, afecțiunilor.

Hrană pentru câini și pisici, de exemplu, este carnivoră de bază. Totuși, vei vedea că au nevoie și de anumite elemente vegetale.

De exemplu, pisicuțele vor fi văzute uneori mâncând iarbă. Este ceva absolut normal. În orice caz, alege produse de înaltă calitate, cu ingrediente naturale, precum cele de la https://www.deltavet-pet.ro/. În plus, evită să le dai alimentele pe care le consumi tu. Sunt interzise ciocolata, ceapa, usturoiul, strugurii, care pot fi toxice.

Citește și:

Pentru animalele mici, precum hamsterii sau iepurii, ai nevoie de alte alimente. Ar trebui că totul să fie cât mai echilibrat.

Optează pentru semințe, fructe, legume, fân care să nu fie deteriorate. Păsările au nevoie de semințe cât mai variate. Unele vor mânca chiar și fructe și legume proaspete. Un medic veterinar te va lămuri în legătură cu acest aspect.

Mișcarea este foarte importantă pentru animale

Așa cum spuneam mai sus, în unele aspecte, animalele de companie se aseamănă cu noi. Și ele pot deveni obeze sau cu probleme cauzate de sedentarism. De asemenea, stimularea mentală este și ea esențială pentru sănătatea animalelor. O necuvântătoare pe care nu o bagi în seamă va suferi, chiar dacă nu o va spune în cuvinte!

Câinii, de exemplu, au nevoie de plimbări zilnice, de joacă activă, chiar și când sunt mai bătrâni. Activitățile fizice nu doar că îi mențin în formă, dar ajută și la prevenirea problemelor comportamentale cauzate de plictiseală. Pisicile în schimb sunt mult mai independente. Sunt vânători înnăscuți și, chiar dacă stau în interior au nevoie de jocuri stimulante. De asemenea, le poți crea spații speciale unde să se cațere în voie. Încurajează pisicile să facă mișcare folosind jucării interactive, tuneluri, ansambluri de joacă. Animalele mici și păsările au nevoie de spațiu pentru a se mișcă liber. Asigură-le roți pentru alergat, jucării de ronțăit, structuri de urcat, leagăne în colivie.

Citește și:

Mergi obligatoriu la medicul veterinar

Orice om responsabil știe că sănătatea animalului de companie este primordială. Încă de la naștere sau adopție trebuie să mergi la veterinar. Vizitele periodice înseamnă bunăstare, detectarea timpurie a eventualelor probleme de sănătate, prevenirea acestora. Majoritatea animalelor de companie au nevoie de vaccinări, unele obligatorii. De asemenea, deparazitarea este necesară, mai ales la pisici și câini. Veterinarul va monitoriza starea generală de sănătate a animalului. El va observa greutatea, dantura, sănătatea pielii și a blănii. Pentru animalele cu probleme, va recomanda tratament sau chiar intervenții chirurgicale. Desigur, asta presupune niște costuri, însă trebuie să te gândești la asta înainte de a adopta. Pentru câini și pisici este obligatorie sterilizarea. Sunt doar câteva excepții de la regulă.

Citește și:

Ai grijă de igiena animalului de companie

Nu doar veterinarul se ocupă de sufletul pe care îl ai în grijă. Acasă trebuie să îi asiguri o igienă adecvată. Asta înseamnă sănătate, bunăstare și confort pentru orice specie. Pentru câini și pisici, periajul regulat ajută la menținerea unei blănițe sănătoase. Băile periodice sunt de asemenea importante, însă frecvența lor depinde de rasă, cât timp petrece afară, tipul de blană. Pisicile au nevoie și de tăierea regulată a gheruțelor. Apoi avem curățarea urechilor și ochilor pentru a preveni infecțiile sau iritațiile. Trebuie să cumperi soluții recomandate sau din magazinele specializate.

Au nevoie de un cămin sigur

Casa ta trebuie să le ofere confort. Un animal trebuie să se simtă în siguranță. De exemplu, dacă stai la etaj, ai grijă să montezi plase la ferestre. Elimină plantele toxice, securizează cablurile electrice ori obiectele ce pot fi ingerate. Este exact ca și cum te-ai ocupă de un copil mic. Asigură-te că spațiul în care trăiește animalul tău este potrivit necesitățile sale. Animalele mici au nevoie de terariu, cușcă sau colivie. Animalele mai mari au nevoie de un loc al lor, chiar un pat special.

Citește și:

Cuvinte de final pentru a-ți îngriji animalul

Nimic din cele de mai sus nu contează dacă nu-ți iubești animalul de companie. Vorbește cu el, chiar dacă e vorba de un hamster sau un papagal. Tonul vocii tale este o bucurie pentru animăluțul tău. De multe ori acestea simt că le oferi tot ce poți mai bun. Ai grijă de fiecare aspect, pentru că doar așa va trăi mult, frumos și fericit. Și doar așa vei avea loialitatea necondiționată a animalului tău de companie!


Kudika
29 Mai 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.