Setari Cookie-uri

Dragă Alma, cum le spun părinților că nu vreau să chem la nuntă oamenii „cu obligație”?

Pe adresa redacției, am primit de la una dintre dragile noastre cititoare dilema care probabil ne-a măcinat pe toți sau care ne va măcina în viitor: Cum le spunem părinților sau viitorilor socrii că nu vrem să invităm la nunta oamenii „cu obligație”? Că nu ne interesează să avem sute de oameni la eveniment, pe care nici nu-i cunoaștem și că vrem să îl ținem intim, pentru noi și oamenii cu adevărat dragi, fără mătușa bunicului care stă de la Pitești puțin mai la vale?

Pe lângă muzică, tort și restaurant, păstrarea tradițiilor sau nu, lista de invitați și apoi așezarea acestora la masă (!!!) e una dintre cele mai mari bătăi de cap pe care o aduce momentul unic al căsătoriei a doi tineri.

Înainte să ne afundăm mai mult în a descâlci ițele și de-a împărtăși sfatul meu, aș vrea să îi urez „ Casa de piatră și o căsnicie lină plină de bucurii!” cititoarei care ne-a trimis această întrebare, dar și cititoarelor care sunt logodite și își planifică nunta. Nu este deloc o muncă ușoară și meritați toată lauda!

Acum, revenind la subiectul de azi: Cum îi spunem mamei sau soacrei că nu facem nunta pe obligații?

În primul rând, de unde vine obiceiul cu „obligația” la nuntă sau la botez? Mai mereu auzim în jur: „trebuie să mă duc, că am obligație, și ei au venit la noi”. Obiceiul vine de pe vremuri, când nunta era un act social la care participa toată comunitatea pentru a-i ajuta pe tinerii însurăței să-și înceapă viața de familie. Cu cât erau mai mulți oameni, cu atât s e strângeau mai mulți bani. Pe la sat, după vreo nuntă, se auzeau bârfe printre vecine: „Apăi au scos mult, că au avut mulți oameni!”

Citește și:

Și se scotea, și lumea chefuia, și era super frumos, căci pe vremuri nu-ți trebuia un credit de nevoi personale să poți să-ți faci și tu o nuntă.

Bineînțeles, obligația funcționa ca un fel de împrumut. Cuplul înapoia banii ca dar la nunta celor care au venit, sau la nunta unuia dintre copiii acelor invitați. Știu că în familie și noi aveam un caiet cu câți bani a dat fiecare invitat atunci când a fost la nunta sau la botez. „Datoria” trebuia plătită. La unii se duceau de drag, chiar dacă nu aveau obligație propriu-zisă, dar atunci începeau ei lanțul trofic al obligațiilor.

Primul pas ca să stabilim exact cu ce te confrunți, cu ce arme te duci la bătălie și dacă ai șanse de reușită, este răspunsul afirmativ sau negativ la următoarea întrebare: Contribuie părinții sau socrii financiar la nunta? Plătesc ei o parte din cheltuieli?

Citește și:

Dacă răspunsul este nu și nunta e făcută doar din banii voștri , totul e bine și frumos, poți urma cu încredere sfaturile de mai jos și să te ții pe poziții. Dacă răspunsul e da, e puțin cam de belea. Că părinții au un cuvânt de spus cumva pentru că sponsorizează evenimentul. Poți să ajungi mai degrabă la un compromis, în care reduci cât de mult posibil lista de „obligații”.

Eu vreau să cred că cu puțină pregătire și empatie, poți gestiona această conversație cu grație și respect.

Pregătește terenul:

Gândește-te la motivele pentru care îți dorești un număr mai mic de invitați din partea lor. Poate că vrei o ceremonie mai intimă, poate ai un buget limitat sau pur și simplu îți dorești să petreci această zi specială cu cei mai apropiați oameni. Clarificarea acestor motive te va ajuta să le exprimi mai bine.

Citește și:

Alege momentul potrivit:

Asigură-te că discuția are loc într-un moment liniștit, când părinții/socrii tăi sunt relaxați și deschiși la conversație. Evită să aduci subiectul în mijlocul altor discuții sau atunci când ei sunt stresați.

Folosește un ton empatic și respectuos:

Începe conversația exprimându-ți recunoștința pentru sprijinul și iubirea pe care ți le-au oferit mereu. Asigură-i că apreciezi dorința lor de a împărtăși acest moment cu oameni importanți pentru ei.

Fii sinceră și directă:

Explică-le deschis motivele pentru care îți dorești să limitezi numărul de invitați. De exemplu, poți spune: „Știu cât de mult înseamnă această zi și pentru voi, și pentru mine, și îmi doresc ca toată lumea să se simtă bine. Totuși, simt că o nuntă mai intimă ar fi mai potrivită pentru noi. Am câteva motive pentru care preferăm să avem mai puțini invitați, cum ar fi...”.

Citește și:

Oferă soluții:

Pentru a arăta că ești dispusă să găsești un compromis, poți propune soluții alternative, ca acel compromis de care ziceam mai sus.

Rămâi fermă, dar deschisă la dialog:

Este important să îți menții poziția, dar să fii și deschisă la ceea ce au ei de spus. Ascultă-le părerile și încearcă să înțelegi punctul lor de vedere. Astfel, le vei arăta că îi respecți și că îți pasă de sentimentele lor.

Mult succes în această aventură, sper ca discuția să decurgă cu bine și să vă bucurați din plin de această zi unică!

Dacă ai și tu nevoie de un sfat despre viață, scrie-i Almei pe adresa redacție@kudika.ro cu mențiunea ”Pentru Alma”.


Alma se numără printre primele cititoare Kudika și a crescut în același timp cu noi. S-a alăturat echipei redacționale sub formă de colaborator pentru că vrea să împărtășească din...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.