Setari Cookie-uri

Dr. Cristina Obreja: Laserul dentar tratează multiple probleme orale, precum cariile, gingivita sau parodontoza

Laserul dentar este fără doar și poate tehnologia momentului în tratarea unor afecțiuni precum cariile, gingivită sau chiar parodontoză, iar, în plus, acesta poate fi folosit cu succes și în albirea dinților.

Despre felul în care se resimte procedura laser la nivel dentar și efectul pe care îl are acesta asupra danturii, ne detaliază Dr. Cristina Obreja, fondatoarea Life Dental Spa.

Kudika: Care sunt principiile de acțiune ale dispozitivului laser asupra zonei afectate și cât de confortabile pentru pacient sunt acest gen de proceduri dentare?

Dr. Cristina Obreja: Laserul dentar reprezintă ultima tehnologie în domeniul stomatologiei, fiind indicat în tratarea multiplelor probleme orale, cele mai frecvente fiind cariile, gingivita și parodontoza.

În tratamentul cariilor, laserul acționează complet diferit față de clasica freză, pe care o cunoaște toată lumea. În primul rând, când se lucrează cu laser, instrumentul nu atinge dintele, deci nu se produc vibrații, tratamentul este mult mai confortabil și lipsit de durere pentru pacient. Confortul este dat și de lipsa acelui zgomot deranjant și înfricoșător al clasicei freze.

Citește și:

Laserul dentar vaporizează caria, nu o frezează. În plus, laserul este minim-invaziv și selectiv, el vaporizând doar caria, fără să afecteze smalțul sănătos din jur, așadar se conservă structura dentară sănătoasă.

Un alt avantaj al laserului în tratamentul cariilor este reprezentat de efectul său bactericid, acesta eliminând bacteriile din cavitatea ce urmează să primească plombă, fapt ce scade considerabil riscul de a nu curața corect și de apariție a unei carii secundare.

Kudika: De câte feluri sunt laserele dentare și cum acționează ele?

Dr. Cristina Obreja: Există două tipuri de lasere care se folosesc preponderent în stomatologie: diodele și erbiumurile.

Diodele sunt aparate mici, mai puțin costisitoare, care pot fi folosite pentru manopere pe țesut moale (incizii, excizii, chiuretaje, etc) și albiri dentare, terapia durerii.

Citește și:

Erbiumurile sunt aparate mai complexe, ce pot fi folosite atât pentru manopere pe țesut moale (gingie, mucoasă), cât și pe țesuturi dure (dinte, os). Fiind mult mai costisitoare decât diodele, există destul de puține clinici în România care dispun de această tehnologie performantă.

Cu un erbium poți trata carii, poți face manopere la nivel de os, poți trata parodontoză, gingivită, poți face manopere chirurgicale, inclusiv albire dentară, etc.

„Procedura laser nu se asociază cu bisturiu și nici cu anestezie, deoarece este confortabilă și nu presupune durere”

Kudika: Cum se poate trata parodontoza cu laser?

Dr. Cristina Obreja: De aproximativ 7 ani folosim în clinicile Life Dental Spa protocolul BIOPARO, care utilizează laserele dentare în locul chiuretei tradiționale, cu rezultate excelente în stoparea bolii.

Citește și:

Procedura constă în vaporizarea țesuturilor infectate din pungile parodontale, eliminarea bacteriilor care produc boala, prin efectul bactericid al razei laser, biostimulare. Nu folosim bisturiu și nici anestezie, deoarece procedura este confortabilă și nu presupune durere.

„Albirea cu laser este cea mai blândă și sigură metodă de albire a dinților și nu deteriorează smalțul ”

Kudika: Se pot albi dintii cu laser?

Dr. Cristina Obreja: Da, într-un mod non-invaziv, care nu deteriorează smalțul. De fapt, albirea cu laser este cea mai blândă și sigură metodă de albire a dinților, care nu dăunează sănătății dentare și are o rată foarte scăzută a sensibilității după procedură.

Albirea dentară cu laser presupune aplicarea unui gel special de albire pe dinți, care este apoi activat de raza laser, durata unei ședințe fiind de aproximativ 30-40 minute. Rezultatele sunt superbe și durează în timp conform cu îngrijirea pe care o oferă pacientul propriei sale danturi. Dacă respectă normele de igienă orală, se prezintă la detartraje regulat, nu consumă excesiv alimente și băuturi colorate, rezultatul se poate menține ani de zile.

Citește și:

Kudika: Există contraindicații în realizarea tratamentelor cu laser dentar?

Dr. Cristina Obreja: Unul dintre avantajele remarcabile ale acestei tehnologii este faptul că aproape nu are niciun fel de contraindicație. Fiind vorba despre o rază de lumina cu o anumită lungime de undă, ea poate fi folosită în siguranță și la copii și la adulți, la femei însărcinate sau care alăptează.


Spirit creativ, mereu în evoluție, mi-am început cariera ca jurnalist, dar m-am îndrăgostit de profesia de PR, astfel am devenit Autor de Frumos al propriei existențe și al...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.