Setari Cookie-uri

Rafting - alunecarea pe ape intre siguranta si libertate

Daca ai sufletul tanar, organismul rezistent si reusesti sa-ti impachetezi frica si temerile si sa ti le strecori in buzunarul drept al vestei de salvare, atunci e posibil ca aceasta alternativa la turismul "de gratar" sa ti se para interesanta.

Daca ai sufletul tanar, organismul rezistent si reusesti sa-ti impachetezi frica si temerile si sa ti le strecori in buzunarul drept al vestei de salvare, atunci e posibil ca aceasta alternativa la turismul “de gratar” sa ti se para interesanta.


Chiar daca pentru multi raftingul este un neologism neinteles si denumeste un sport pe care nu prea stii cum sa-l descrii, ei bine, coboratul vijelios pe firul apei se practica in Romania de 20 de ani. Sunt mai multe rauri pretabile acestei activitati, dar, pe departe cel mai “nimerit” este Jiul. Sau cel putin asa ne-au spus noua cunoscatorii... Rafting se face pe Jiu de cativa ani buni. La inceput au fost doar niste omuleti considerati nebuni, care, prin raul murdar de carbune se dadeau “extrem” de mult si repede cu barca. Apoi, de prin 2003, cand carbunele din minele lui Cozma a inceput sa fie spalat altundeva, apele limpezi ale Jiului au inceput sa “plimbe” barcile turistilor pasionati.

Raul ca loc de distractie

Raftingul se practica din luna martie pana prin octombrie. Anul acesta activitatea pe Jiu a inceput inca de acum trei saptamani iar “clientii” sunt numerosi. Totusi, in anii cei mai secetosi, raftingul intra in pauza. Au existat luni de august in care debitul prea scazut al raului a facut imposibila practicarea acestui sport.
Cum se face? In general se apeleaza la o firma care presteaza astfel de servicii. Tu te duci cu prietenii iar ei vin cu barcile, echipamentul, asistenta, traseul si ideile de distractie. Jiul din Defileu este impartit, din acest punct de vedere, in doua sectoare. Primul, de la Leveseni la Lainici se intinde pe o distanta de 12 kilometri si are o dificultate intre doua si cinci puncte. Al doilea sector din Defileu incepe la Lainici si se termina la Bumbesti Jiu avand o dificultate de doua, trei sau patru puncte in functie de portiunile de rau alese.
Trebuie mentionat aici ca un traseu de rafting se masoara in dificultate pe o scara de la unu la sase puncte, dar un traseu destinat agrementului sportiv poate avea un grad de dificultate de maxim patru puncte. De aceea, atat primul, cat si cel de-al doilea sector al Jiului reprezinta cea mai buna alegere pentru practicarea in siguranta a raftingului.

In afara tarii reftingul este un sport iubit si foarte popular. In parcurile de distractii din Olanda, Franta, Marea Britanie, in general in campurile de divertisment din orice tara mai mult sau mai putin turistica, daca nu exista rauri care sa corespunda criteriilor se contruiesc piste arificiale pentru practicarea acestei activitati deosebit de atragatore pentru turistii de orice varsta.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.