Setari Cookie-uri

Fenomenul medicilor plecati in strainatate: Ce este de facut?

Medicii romani vor continua sa plece in strainatate si in 2011, pentru ca fenomenul nu poate fi oprit, insa trebuie sa fie luate masuri pentru a fi redus, a declarat, joi, la prezentarea bilantului activitatii pe 2010, ministrul Sanatatii, Ckese Attila.

Medicii romani vor continua sa plece in strainatate si in 2011, pentru ca fenomenul nu poate fi oprit, insa trebuie sa fie luate masuri pentru a fi redus, a declarat, joi, la prezentarea bilantului activitatii pe 2010, ministrul Sanatatii, Ckese Attila.

medici Cseke Attila a declarat ca in 2010 Ministerul Sanatatii a avut mai multa disponibilitate in a elibera certificate de conformitate decat in anii anteriori. Intrebat daca exodul medicilor va continua si in acest an, ministrul a confirmat acest lucru precizand faptul ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a insemnat, pe acest segment, "porti deschise pentru medici", dar acest lucru nu s-a intamplat doar in Romania, relateaza MEDIAFAX.

"Fenomenul nu poate fi oprit in urmatorii ani, dar trebuie luate masuri pentru a incerca macar sa reducem numarul plecarilor. (...) E un fenomen european", a adaugat Cseke Attila, amintind ca din cei peste 8.000 de medici straini din Franta, in 2009, 16 la suta erau belgieni, 14 la suta romani, 12 la suta germani, 10 la suta algerieni si opt la suta italieni.

Ministrul a precizat ca in 2010 a reusit sa obtina deblocarea unui anumit numar de posturi in sistem, tocmai pentru a acoperi o parte din locurile ramase neocupate in urma plecarilor in strainatate.
  • Cati medici ne pleaca din tara?

"In urma deblocarii posturilor din sistem, la mijlocul lunii decembrie 2010, dintre cele 3.072 de posturi deblocate au fost scoase efectiv la concurs 2.760. Dintre acestea, au fost ocupate 1.384 de posturi, iar pentru un numar de 881 de posturi concursurile sunt in curs de derulare, iar 494 de posturi au ramas neocupate", a precizat ministrul.

In urma cu o luna, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) reclamau faptul ca noile criterii de incadrare a cabinetelor medicale din mediul rural vor duce la inchiderea multor cabinete si la pierderea de catre medici a unor sporuri, implicit cresterea numarului de medici care vor pleca in strainatate.

Cele doua organizatii profesionale sustineau, citand statisticile existente, ca pana la jumatatea lui 2010, au cerut certificate de conformitate pentru a putea sa lucreze in strainatate aproximativ 1.000 medici (dintre care 500 in Bucuresti). In 2009, au plecat 1.400 de medici, iar in 2008, 1.200, sustineau cele doua organizatii de profil. Ele aratau ca Franta are 261.000 de medici dintre care 64.683 sunt medici de familie, iar dintre acestia 1.353 sunt veniti din Romania.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Ianuarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.