Setari Cookie-uri

Nasterea Maicii Domnului: legende si traditii romanesti si din lume

Ce trebuie sa faca femeile in aceasta zi de sarbatoare!

Nasterea Maicii Domnului se sarbatoreste in fiecare an pe data de 8 septembrie, aceasta fiind prima mare sarbatoare a noului an bisericesc. Se spune ca Fecioara Maria s-a nascut dintr-un miracol, parintii sai, oameni cu credinta, dar care ajunsi la o varsta inaintata nu aveau urmasi, iar evreii fara urmasi nu aveau voie sa duca jertfa la Templu. Tatal Mariei s-a retras in pustiu pentru a se ruga, iar mama sa i-a promis lui Dumnezeu ca, daca ii va oferi un copil, il va da in slujba bisericii. Rugaciunile le-au fost ascultate, iar Maria s-a dovedit a fi fecioara de care vorbeau profetii in Vechiul Testament.

Maica Domnului
Foto: Renata Sedmakova, Shutterstock

Traditii si superstitii de Nasterea Maicii Domnului

In traditia populara romaneasca, ziua Nasterii Maicii Domnului marcheaza pragul dintre vara si toamna, iar odata cu aceasta data randunelele isi luau zborul spre tarile calde, iar serpii si gandacii se ascundeau in pamant din pricina vremii tot mai rece.

In data de 8 septembrie rugaciunile femeilor care isi doresc sa aiba copii vor fi ascultate. Totodata pe cele deja insarcinate Maica Domnului le va ajuta sa aiba o nastere usoara. Femeile care isi doresc sa se casatoreasca se pot ruga in aceasta zi ca sa-si gaseasca perechea potrivita.

De ziua Fecioarei este bine ca in casele crestinilor sa arda candela toata ziua pentru a alunga spiritele rele si sa se imparta din fructele toamnei pentru morti.

Nu este bine sa lucrezi sau sa faci treburi gospodaresti, iar mancarea nu se gateste la foc deoarece poti atrage asupra ta necazuri si ghinioane.

In credinta populara se mai spune ca aceia care nu si-au adunat plante medicinale nu trebuie sa faca acest lucru deoarece acestea isi pierd puterea tamaduitoare daca sunt culese dupa Sfanta Maria Mica.

Citește și:

Obiceiuri de ziua Nasterii Maicii Domnului in lume

In Malta, in ziua de 8 septembrie se celebreaza ”Maica Domnului a victoriilor", intrucat, pe aceasta data, in anul 1565, cavalerii ordinului Sfantului Ioan al Ierusalimului i-au infrant pe turci, dupa ce Malta fusese asediata de otomani vreme de patru luni.

In nordul Europei, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului se desfasoara ca un festival traditional al recoltei si este un prilej de a-i multumi Fecioarei Maria pentru belsugul de grane si, totodata, un prilej de a-i cere sa proteje recolta viitoare.

In orasul Nazare din Portugalia se desfasoara anual sarbatoarea “Maica Domnului din Nazare“. O biserica ce poarta acelasi nume a fost construita in locul unde se spune ca Fecioara Maria i-ar fi salvat viata unui credincios care a pierdut controlul calului sau din pricina cetei. Maica Domnului a oprit calul si, imediat ce ceata s-a ridicat, acesta a observat ca se afla pe marginea unei stanci, deasupra oceanului. Numele Nazare provine de la o statuie a Fecioarei Maria, adusa de catre un calugar din Nazaret. Sarbatoarea culmineaza cu purtarea statuii Maicii Domnului pe umerii pescarilor locali.

Citește și:

Foto prima pagina: Iosif Chezan, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
8 Septembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.