Cercetatorii de baza de la Spitalul Feminin Brigham si Scoala Medicala Harvard si-au propus sa determine daca aportul pe termen lung de cartofi copti, fierti, prajiti, chipsuri sau piure poate fi asociat cu incidente de hipertensiune arteriala.
Cartofii reprezinta unul dintre alimentele cel mai frecvent consumate din lume si recent a fost inclus de guvernul SUA in programele de mese sanatoase, datorita continutului ridicat de potasiu. Dar, asocierea consumului de cartofi cu hipertensiunea arteriala nu a fost studiata.
Cercetatorii americani sugereaza ca inlocuirea unei portii pe zi de cartofi fierti, copti sau piure cu o portie de legume non-amidonoase este asociata cu un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune.
Totusi, o cercetare recenta sustine ca studierea modelelor dietetice globale si a riscurilor este mai utila decat un accent pe produsele alimentare individuale sau pe nutrienti.
Citeste continuarea pe Realitatea.net
foto prima pagina: Africa Studio, Shutterstock