Extrem de ieftina si folosita inca din Grecia antica pentru decorarea si aromatizarea mancarurilor, aceasta planta este fara indoiala un leac bun la toate.
Numele latin al patrunjelului este Petroselinum crispum si vine din limba greaca, unde "petros" inseamnă „piatra”, iar "selinon", telina. Asadar, grecii antici considerau patrunjelul un fel de... telina de stanca, pe care o foloseau atat ca aliment, cat si ca planta medicinala.
Cu frunzele sale erau decorate si aromatizate mancarurile, dar erau si incoronati invingatorii in intrecerile sportive sau erau tratate muscaturile de sarpe ori de scorpion. Planta provine de pe malurile Marii Mediterane si a ajuns pe actualul teritoriu al Romaniei cu cel putin 2000 de ani in urma.
In prezent, patrunjelul este cel mai folosit zarzavat in bucataria traditionala romaneasca, iar pana nu demult, era un remediu redutabil in medicina noastra populara. Cu el erau oblojite ranile in pericol de a se infecta, erau frecate gingiile slabite, erau facute fierturi contra bolilor de ficat sau de intestin, ori era folosit pentru diferite "deochiuri" sau "facaturi".
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- 40 de rețete de post - idei delicioase pentru o alimentație sănătoasă
- Rețete de toamnă cu gălbiori: Delicioase, pline de savoare și un adevărat izvor de sănătate
- Fenicul: beneficii, proprietăți. Ceai de fenicul: toate secretele pe care trebuie să le știi despre această plantă-minune
Cum preparam si cum administram frunzele de patrunjel
Asa cum vom vedea, acest zarzavat este o adevarata colectie de vitamine, minerale si alte principii active cu efecte terapeutice foarte intense.
Citeste continuarea pe Realitatea.net
foto interior si prima pagina: ILEISH ANNA, Shutterstock