Setari Cookie-uri

Cum tăiem și îngrijim unghiile bebelușilor

Unghiile bebelușilor, cu atât mai mult cele ale unui nou-născut, sunt mici, subțiri și foarte tăioase. Acestea cresc încă din burtica mamei, așadar la naștere unii bebeluși au deja unghii destul de lungi.

Prin mișcările manutelor, bebelușii se pot răni dacă nu au unghiile tăiate sau pot răni ingrijitorii. De aceea în maternitate nou-născuții poartă mănuși, urmând ca resposabilitatea tăierii unghoilor să le revină în totalitate părinților, când ajung cu micuțul acasă.

Descopera toate produsele pentru bebe, copii si mamici la un singur loc aici.

Cât de des trebuie tăiate unghiile bebelușilor?

Unghiile bebelușilor cresc foarte repede. Există mai multe superstiții în popor, de exemplu că unghiile bebelușului nu se taie până la vârstă de 1 an sau până la botez, însă părinții pot roade unghiuțele micuțului. Specialiștii ne recomandă să evităm totuși rosul unghiilor pentru că nu este igienic. Unghiile copilului se pot coloniza cu bacterii patogene sau chiar parodontale existente în gura și saliva adultului, iar dacă bebe duce în guriță degețelele, aceste bacterii vor ajunge în cavitatea orală și în tubul digestiv ale micuțului, putând cauza carii mai târziu sau chiar tulburări digestive.

Citește și:

Pentru că unghiuțele bebelușului au un ritm de creștere rapid, este recomandat ca cele de la mâini să fie tăiate de două ori pe săptămâna, iar cele de la picioare o dată pe săptămâna. Sigur, în funcție de ritmul propriu de creștere, părinții pot alege să taie mai des sau mai rar unghiile copilului.

Cum alegem momentul în care tăiem unghiile bebelușului?

În primele luni de viață majoritatea părinților aleg să taie unghiile bebelușului în timpul somnului. Este bine să așteptați ca micuțul să fi adormit bine, ca somnul lui să fie profund. Recunoașteți că bebe doarme profund pentru că nu se mai foiește (deși pot exista mișcări involuntare rapide sau tresăriri mai ales dacă îl atingeți sau se simte gadilat), mâinile și picioarele sunt relaxate, respirația devine ușoară și cu alt ritm, palmele sunt deschise și degetele moi (nu opune rezistență dacă mișcați degetelele), iar dacă se află în somnul cu vise se pot observa sub pleoape mișcări ale globilor oculari.

Citește și:

La început este posibil să aveți nevoie de ajutor, dar cu puțină practică, în scurt timp veți reuși singuri să tăiați unghiuțele.

Când bebelușul mai crește, este posibil (dar nu mereu) să puteți tăia unghiuțele și când acesta este treaz. Mulți părinți aleg momentul de după baie, când unghiile sunt mai moi. Puteți folosi jucării pentru a atrage atenția copilului și astfel să obțineți un fel de cooperare.

Cum și cu ce tăiem unghiuțele copilului?

Cel mai bine este să folosiți produse special destinate bebelușilor (forfecuța, unghera), acestea nu sunt la fel de ascutite ca cele de adulți și au varfurile tăioase rotunjite, pentru a minimaliza riscul accidentării.

Presați ușor pernița degetelului pentru a o îndepărta de unghie.

Dacă folosiți forfecuța, încercați să tăiați dintr-o singură mișcare unghia, pentru a nu rămâne colțuri tăioase. Dacă totuși nu reușiți să neteziti unghia, puteți folosi o pilă de carton pentru finisare.

Citește și:

Nu tăiați colțurile unghiilor!

Ce facem dacă am ranit degețelul copilului?

Se poate întâmplă să tăiem puțin din patul unghial al bebelușului sau să-l accidentăm. Nu este nimic grav. Spălăm sub apă rece degețelul apoi punem un tifon steril și facem presiune ușoară dimp de 1-2 minute, ca sângerarea să se oprească. Nu duceți în gură degețelul bebelușului pentru că rana se poate infecta cu bacteriile din salivă.

Odată oprită sângerarea, nu este nevoie decât ca, din când în când, să va asigurați că degetelul rămâne curat și să îl spălați cu apă rece dacă se murdărește.

Nu puneți plasture. Acesta se poate dezlipi, bebelușul poate duce degetele in gura si se poate îneca.

Foto: By Zoia Kostina/shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Septembrie 2019
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.