Setari Cookie-uri

Sensodyne iti face programare la dentist!

Dintii sensibili reprezinta o problema importanta de sanatate, foarte putin constentizata.

Dintii sensibili reprezinta o problema importanta de sanatate, foarte putin constentizata.

Dintii sensibili sau hiperestezia dentinara reprezinta o durere scurta, ascutita a dintilor, ca urmare a expunerii dentinei la anumiti stimuli: termici (rece, fierbinte), osmotici (dulce, acru), mecanici (atingere), chimici. Dr. Marcu Elena, medic dentist, ne spune de unde apare durerea: „Durerea ascutita, violenta, care reprezinta un simptom major al hiperesteziei dentinare este determinata de expunerea dentinei ca urmare a pierderii smaltului sau retractiei gingivale.”

Exista o serie de cauze si factori de risc care determina hiperestezia dentinara, precum: pierderea smaltului dentar – datorita uzurii dentare, fracturilor dentare, unor stimuli chimici si a unei tehnici incorecte de periaj dentar; expunerea dentinei sau a suprafetei radacinii – in caz de regresie gingivala, afectare parodontala cronica, chirurgie parodontala si odata cu inaintarea in vârsta.

In cazul in care nu se intervine pentru rezolvarea problemei dintilor sensibili, pe lânga neplacerile din viata de zi cu zi – de exemplu, evitarea alimentelor si bauturilor preferate - in timp, se creeaza premizele unor afectiuni mult mai grave, precum parodontita. Iata ce ne spune medicul dentist Dr. Marcu Elena: „Pacientii ignora la inceput senzatia de ''curent electric'' care apare in urma ingerarii unor alimente reci, dulci sau acre. Foarte multi nu stiu ca hiperestezia dentinara se agraveaza ducând la pierderea vitalitatii dintilor.”

De aceea, este foarte important sa vizitam medicul dentist la fiecare 6 luni. Acesta stabileste o diagnosticare corecta si ofera sfaturile potrivite pentru mentinerea unei igiene bucale corespunzatoare. Dr. Marcu Elena specifica „Hiperestezia dentinara este o problema de sanatate publica, reprezentând o afectiune subdiagnosticata si netratata corespunzator. De aceea consultul preventiv este important, mai ales ca acesta afectiune afecteaza jumatate din populatia cuprinsa intre 25 si 45 ani.”

Medicii dentisti stabilesc diagnosticul de hiperestezie dentinara pe baza simptomelor descrise de pacient, le asociaza cu datele clinice obiective, pe care le identifica la examenul dentar.

Pentru dintii sensibili periajul dentar corect si folosirea pastei de dinti speciale sunt obligatorii. Pastele de dinti abrazive si periutele de dinti cu peri duri pot fi extrem de nocive pentru ca pot zgâria smaltul dintilor si pot crea sau accentua problema dintilor sensibili.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Noiembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.