Setari Cookie-uri

5+1 Sfaturi de îngrijire a pielii bebelușului: pentru mămici relaxate

Pielea bebelușului este foarte sensibilă, necesită o îngrijire aparte, însă cunoscând câteva sfaturi practice, totul poate deveni ușor. Trecerea de la mediul uterin, unde fătul a stat în lichidul amniotic, pielea fiindu-i hidratată în permanentă, la mediul extrauterin, cu factori agresori de mediu, cu temperatură variabilă și fără hidratare intensă din exterior reprezintă o adevărată provocare pentru organismul și pentru pielea bebelușului.

Din fericire, natura a înzestrat omul cu mecanismele necesare pentru a face față situațiilor firești ale ciclului de viață. Așadar și micuțul bebeluș va găși soluțiile prin care să se adapteze cât mai bine la mediu. În această adaptare intervin și părinții sau persoanele care îl îngrijesc, intervenția fiind benefică sau, dimpotrivă, mai puțin benefică dacă unele lucruri nu sunt făcute așa cum ar trebui.

Așadar, cum îngrijim pielea bebelușului?

Înainte de toate, iată câteva informații pe care ar trebui să le cunoaștem despre pielea bebelușului:

  • Este sensibilă, fină, subțire și se poate irita imediat;
  • Prezintă sensibilitate la variațiile de temperatura, de aceea asigurarea unei temperaturi optime și constante poate fi de ajutor pentru bebe;
  • Pielea bebelușului are pH neutru;
  • Filmul hidrolipidic este foarte discret când vine vorba de pielea bebelușului, de aceea, uneori, poate fi nevoie de hidratare locală;
  • Pielea bebelușului se decuamează intens, în special la nou-născuți;
  • Pielea bebelușului trebuie menținută curată;
  • Pielea bebelușului NU trebuie expusă la soare – în niciun caz nu se va lasă bebelușul în soare. Chiar și la umbră se poate folosi o crema de protecție solară cu factor 50.

Citește și:

Citește și:

Sfaturi pentru îngrijirea pielii sugarului și copilului mic

Curățarea pielii bebelușului

Baia zilnică, mai ales vara, menținerea pielii curate și îndepărtarea blândă, după hidratare cu uleiuri organice a cojilor, fără a agresa pielea reprezintă o metodă de a evita iritățiile. Zilnic se curăță de asemenea ochii, gurița, urechile bebelușului, cu blândețe și prin mișcări specifice, folosind un prosop curat sau un șervețel hidratant cu pH neutru, special destinat îngrijirii pielii bebelușului. Ochii se vor șterge dinspre exterior spre interior, către unghiul intern, acolo unde, în mod natural, ochiul adună impuritățile, pentru a le elimina.

Citește și:

Pielea din zona scutecului se va menține cât mai curată, hidratată și uscată, fiind recomandat ca bebe să fie spălat după scaun, iar dacă este fetiță, mișcările de curățare se vor face din față către în spate, pentru a nu aduce materiile fecale spre zona pubelui (facilitează infecțiile urinare la fetițe).

Ține soarele departe

Soarele poate produce efecte destul de grave la nivelul pielii bebelușilor mici, de la modificări ale ADN-ului celular, cu creșterea riscului de melanom la vârstă adultă, până la arsuri solare.

INSOLAȚIA la bebeluș și copilii, chiar și copii mari, este o URGENȚă MEDICALĂ. În insolație hipertermia poate fi gravă, cu temperatură care poate ajunge la 40,5 grade Celsius, greu de scăzut și menținut la valori mai joase prin administrarea de antitermice, iar deshidratarea și efectul toxic al hipertermiei pune viața copilului și mai ales a bebelușului în pericol.

Citește și:

Dacă ai plimbări de făcut, poți folosi chiar o umbrela ca accesoriu pentru a spori zona de umbră, astfel încât bebelușul să nu fie expus direct sub razele soarelui. De asemenea, este recomandat să utilizați creme cu SFP 50, special concepute pentru bebeluși. Va recomandam: LOTIUNE PROTECTIE SOLARA SPF 50 ORGANICA

Hidratarea pielii bebelușului

Nu toți bebelușii au nevoie de hidratare sau, cel puțin, nu mereu au această nevoie, însă uneori hidratarea este utilă. Atunci când simțiți că pielea devine uscată sau se irită ușor, mai ales în zona scutecului, puteți folosi imediat după baie uleiuri pentru bebeluși, care formează un film lipidic protector la nivelul pielii, astfel încât factorii iritanți sunt împiedicați să acționeze la nivelul pielii sensibile a micuților.

Citește și:

Va recomandăm acest Ulei Organic pentru pielea bebelușilor.

Spălarea și călcarea hainelor

Astăzi tot mai recomandați sunt detergenții ecologici pentru hainele bebelușilor, dar și ale adulților. La mașina de spălat, căutați un program cu temperatura înalta de spălare și selectați clătire suplimentară.

Călcarea hainelor este importantă pentru a îndepărta posibile microorganisme nocive care pot rămâne în fibra textilă și care nu rezistă la temperaturile înalte ale fierului de călcat. Va recomandam acest detergent ecologic.

Citeste continuarea articolului in pagina 2 >>>

Vizionare placuta


Kudika
15 Iulie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.