Setari Cookie-uri

Cum ajuți o persoană dragă să treacă peste un șoc emoțional

Experții în domeniu spun că iubirea și compasiunea manifestate de cei dragi pot ajuta o persoană care a suferit un șoc psihic. Totuși, evită să te transformi în terapeut și lasă acest rol unui specialist.

Anumite provocări, evenimente bruște sau o succesiune de momente pot depăși capacitatea unei persoane de a asimila și analiza emoțiile și gândurile asociate acelor experiențe. Poate fi vorba despre moartea unei persoane dragi, o despărțire, pierderea locului de muncă, o boală gravă, un accident, un atac, un viol, umilire, trădare etc. Impactul emoțional este diferit de la un individ la altul sau chiar și în cazul aceleiași persoane, în funcție de momentul în care evenimentul respectiv are loc în viața sa. Persoana poate suferi un șoc emoțional sau psihic. Iar psihologul nu este întotdeauna persoana la care să apeleze spontan majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, pentru a evita sechele precum sindromul de stres posttraumatic (PTSD) ori depresia reactivă, este necesar să se intervină rapid. Iată cum poți să ajuți o persoană dragă să treacă peste aceste momente care, totuși, în funcție de gravitate, ar trebui să fie gestionate cu susținerea unui specialist.

Citește și:

Dă dovadă de empatie

Oricine a fost alături de un prieten, un părinte, un copil care a trecut printr-un eveniment traumatizant știe instinctiv că este nevoie să manifeste o atitudine caldă. Este posibil să simți la rândul tău un val de șoc legat de ceea ce ai auzit că s-a întâmplat, dar sentimentele tale să nu aibă aceeași intensitate. Este vorba în acest caz de empatie, compasiune și fiecare are modul său de a se manifesta în relația cu ceilalți. Cea mai potrivită abordare în acest caz este să-ți arăți compasiunea în mod natural. Respectiv, dacă ești genul de persoană care îmbrățișează, fă-o, dacă nu, manifestă-ți compasiunea așa cum ești obișnuită. Este o dovadă de solidaritate, ajutor reciproc, umanitate.

Acceptă un eventual refuz

Pe de altă parte, este posibil ca, deși îți oferi ajutorul și disponibilitatea, persoana respectivă să nu accepte. Oamenii care suferă din cauza unui șoc emoțional sau de PTSD pot fi ambivalente, oscilând între „am foarte mare nevoie de ajutor” și „nu am încredere în nimeni”. Aceste temeri care pot genera conflicte sunt, de fapt, reacții de supraviețuire, creierul și corpul sunt în alertă privind o eventuală altă amenințare.

Citește și:

Lasă persoana să vorbească

Roag-o să-și spună povestea, astfel încât să se poată auzi, să-și asume ceea ce tocmai i s-a întâmplat. Ascult-o cu atenție și repetă pur și simplu ceea ce auzi. Să-și audă cuvintele repetate ca un ecou cu o altă voce ar putea să o ajute să găsească sensul sentimentelor pe care le trăiește, care, cel mai probabil, sunt încă greu de asimilat.

Este posibil să nu te simți în largul tău cu ceea ce îți spune. Încearcă să o susții și în alte moduri, vizitând-o, oferindu-te să o ajuți luând în considerare și limitele tale emoționale. Cel mai important lucru este ca tu să nu renunți să o ajuți. Spune-i doar că nu este ușor pentru tine, dar asigur-o că vrei să fii acolo și invit-o să vorbească cu un specialist, dacă este necesar. De asemenea, gândește-te pe ce altă persoană ar putea conta în afară de tine.

Citește și:

Nu-i banaliza sentimentele

Un alt lucru important este să nu-i banalizezi sentimentele, să nu folosești comparații de tipul „se întâmplă multora sau tuturor" și să nu o faci să se simtă vinovată cu vorbe ca „asta trebuia să se întâmple” sau „ar fi trebuit să faci altfel”.

Nu încerca să găsești soluții

Evită să găsești soluții, chiar dacă o faci cu cele mai bune intenții. Nu juca rolul de salvator, pentru că nu vei face decât să îi întărești poziția de victimă. Ea este cea care trebuie să preia conducerea asupra sentimentelor și propriei vieți, în ritmul ei.

Ajut-o să-și recâștige încrederea în sine

Persoana care a trecut printr-un șoc emoțional sau psihic va trebui apoi să își mobilizeze resursele pentru a-și recâștiga încrederea în sine. La un moment dat, nu va mai fi suficient doar să vorbească, ci și să acționeze, să aibă experiențe, să își asume riscuri, să aibă grijă de propria persoană, să se deschidă din nou. O poți ajuta cerându-i o favoare sau ajutorul, de exemplu. Acest lucru ar putea restabili echilibrul în relația voastră. Vorbește despre lucrurile din viața ta de zi cu zi, despre proiectele tale. Chiar dacă nu pare într-o bună dispoziție și viitorul o îngrijorează, lucruri de acest tip pot să creeze un climat propice schimbării și reînnoirii.

Citește și:

Experții în domeniu spun că iubirea și compasiunea manifestate de cei dragi pot ajuta o persoană care a suferit un șoc psihic. Totuși, evită să te transformi în terapeut și lasă acest rol unui specialist.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
7 Februarie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.