Chiar daca gastronomia s-a transformat de-a lungul timpului, unele mancaruri raman aceleasi. Descopera trei dintre ele pe care trebuie sa le incerci macar o data.
Gastronomia s-a reinventat in multe moduri de-a lungul timpului. Unele preparate traditionale si-au schimbat reteta pentru un gust modern, pe cand altele au ramas cu acelasi gust. Unele dintre ele trebuie incercate macar o data in viata. Daca pana acum nu ai facut-o, iti spunem si care sunt trei dintre ele pe care sa le gatesti si sa le savurezi.
-
Gulasul unguresc
Gulasul este un preparat specific unguresc, consistent si plin de arome. Ca textura se aseamana cu o supa mai groasa, insa ingredientele care stau la baza lui ii ofera acel gust pe care o sa il tii minte.
Daca vrei sa incerci o reteta de gulas, uite de ce ai nevoie:
-
700 g de vita (pulpa sau spata);
-
3 cepe mari;
-
2 morcovi;
-
2 radacini de patrunjel;
-
1 ardei gras rosu;
-
3-4 cartofi mari;
-
3 catei de usturoi;
-
2 rosii sau 2 linguri de pasta de rosii;
-
1 lingura de boia dulce;
-
1 lingura de boia iute;
-
1 frunza de dafin;
-
1 lingurita de chimen macinat;
-
2 linguri de untura sau ulei;
-
1,5 litri de supa de vita sau apa;
-
sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Pentru a obtine un gust autentic, incepe prin a taia carnea in cuburi de aproximativ 2 cm. Toaca si ceapa marunt, morcovii si radacina de patrunjel rondele, iar ardeiul gras si cartofii cubulete. Piseaza, apoi, si usturoiul.
Urmatorul pas este sa pregatesti o cratita mai mare unde sa adaugi untura sau uleiul, ca sa calesti ceapa pana devine aurie. Adauga boia dulce si iute, amestecand continuu. Pune carnea si continua sa amesteci bine. Urmeaza sa adaugi usturoiul, chimenul, frunza de dafin si un praf de sare si supa de vita (sau apa), cat sa acopere carnea. Lasa la fiert cel putin o ora si jumatate, pana carnea devine frageda. Cand s-a fragezit carnea, adauga morcovii, patrunjelul si ardeiul gras. Fierbe pentru inca 20 de minute si adauga pasta de rosii.
La final pune si cartofii si mai lasa la fiert inca 20 de minute sau pana cand acestia sunt gata. Gulasul se serveste fierbinte, alaturi de paine de casa.
-
Tochitura moldoveneasca
Daca ai ocazia sa ajungi la targurile gastronomice din tara, vei observa ca nu lipseste tochitura moldoveneasca. E ca o semnatura a zonei si trebuie sa o incerci macar o data in viata.
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
-
600 g carne de porc;
-
200 g carnati afumati;
-
150 g slanina sau kaizer;
-
2 linguri de untura sau ulei;
-
3-4 catei de usturoi;
-
200 ml vin alb sec;
-
1 foaie de dafin;
-
1 lingurita de boia dulce;
-
sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Incepe prin a taia carnea de porc in cubulete. Incinge untura intr-o tigaie, dupa care adauga slanina taiata si prajeste-o pana cand devine aurie. Adauga si bucatelele de carne si rumeneste-le la foc mediu, amestecand ocazional. Cand carnea este rumenita, pune si carnatii, usturoiul tocat marunt, foaia de dafin, sarea si piperul. Toarna vinul alb si lasa sa fiarba la foc mic, pana cand lichidul scade si carnea devine frageda. Daca mai e nevoie, poti sa mai adaugi apa. Se serveste alaturi de mamaliga.
-
Varza a la Cluj
Un preparat delicios, care imbina gusturi autentice. Pentru a prepara aceasta reteta, ai nevoie de:
-
1 varza mare;
-
700 g carne tocata (porc sau amestec de porc si vita);
-
1 cana de orez;
-
1 ceapa mare;
-
2 linguri de ulei;
-
1 lingura pasta de rosii;
-
1 lingurita de boia dulce;
-
cimbru uscat si foi de dafin;
-
sare si piper dupa gust.
Pentru asamblare ai nevoie de 200 g de smantana si unt pentru uns tava.
Toaca varza marunt si freac-o cu sare, apoi caleste-o in tigaie cu o lingura de ulei. Separat, caleste ceapa tocata pana devine aurie, iar mai apoi adauga carnea pe care o gatesti pana isi schimba culoarea. Pune pasta de rosii, boia si restul condimentelor. Separat, fierbe orezul, scurge-l de apa si adauga-l peste carne.
Unge o tava adanca cu unt, asaza un strat de varza, dupa un strat de carne cu orez si repeta pana cand termini ingredientele. Ultimul strat trebuie sa fie de varza. Toarna smantana pe deasupra si lasa la cuptor aproximativ 50 de minute, la 180 de grade.
Asadar, acestea sunt cele trei preparate pe care ar trebui macar o data in viata sa le gatesti pentru a simti un gust desavarsit.
Sursa foto: Shutterstock