Setari Cookie-uri

Specialistul în nutriție Fekete-Kászoni Tünde vorbește despre alimente sănătoase ce ar trebui consumate cu moderație

IN ACEST ARTICOL:

Atunci când ne dorim un stil de viață sănătos, industria alimentară ne oferă diverse opțiuni, însă multe dintre ele vin la pachet cu un surplus de calorii, pe care nu de fiecare dată îl conștientizăm.

Tocmai de aceea am apelat la părerea specialistului, pentru a face o evaluare privind cele mai trendy produse de pe piață, menite să ne susțină în procesul de slăbire sau menținere a greutății corporale. Află părerile privind acest subiect de la Fekete-Kászoni Tünde, specialistul Optimize Body Center în nutriție holistică, orientata catre nutriția vegană și fără gluten, specializată în alimentația în tulburările endocrine.

Smoothie-urile și fresh-urile de portocale

„Deși smoothie-urile și fresh-urile de portocale sunt considerate băuturi sănătoase, ele pot fi și destul de calorice. Un pahar de 250 ml de fresh de portocale conține aproximativ 120 de calorii, iar în combinație cu ingrediente suplimentare (mango, banane, iaurt), valoarea calorică poate ajunge la 300-400 de calorii. În plus, unele băuturi de pe piață conțin zaharuri adăugate și conservanți iar în lipsa fibrelor, în cazul fresh-urilor, glicemia va crește. O alternativă sănătoasă ar fi să preparăm aceste băuturi acasă, dar din legume, fructele fiind într-o cantitate mai mică, cu rol de îndulcire. Putem adăuga și proteine, pentru o valoare nutrițională mai echilibrată”, spune nutriționistul.

Citește și:

Batoane proteice

În plus, Fekete-Kászoni Tünde abordează și subiectul batoanelor proteice, marketate ca o soluție sănătoasă de integrat în procesul de slăbire. Însă și acestea trebuie consumate cu atenție.

„Batoanele proteice sunt adesea folosite ca gustări rapide, însă unele dintre ele pot avea un conținut ridicat de calorii și zahăr. Un baton proteic de 60 de grame poate conține până la 250-350 de calorii, fiind adesea îmbogățit cu uleiuri hidrogenate, zaharuri adăugate și arome artificiale. Aceste ingrediente pot duce la acumularea de grăsimi nesănătoase și la creșterea riscului de boli cardiovasculare. O alternativă mai sănătoasă ar putea fi un baton preparat de către noi, unde putem controla ce ingrediente sunt folosite, inclusiv conținutul caloric. De asemenea, putem adăuga proteine în funcție de nevoile noastre, împreună cu fibre și grăsimi sănătoase, care oferă sațietate. Totuși, un stil de viață activ este crucial pentru utilizarea caloriilor în exces”, spune specialistul Optimize Body Center.

Citește și:

Diferite unturi

Vorbim și despre untul de arahide sau alte variante de unt din nuci (fistic, alune de padure, migdale, caju). Iată părerea nutriționistului:

„Untul din nuci, precum cel de arahide, este bogat în grăsimi sănătoase, dar și în calorii. O porție de 2 linguri (aproximativ 32 de grame) poate conține între 180 și 200 de calorii, iar acest consum poate fi crescut rapid atunci când se adaugă pe pâine sau în smoothie-uri. In cazul arahidelor exista un risc crescut de contaminare cu mucegai in timpul depozitarii. Pe piață, multe produse conțin zahăr, sare și uleiuri rafinate care adaugă calorii goale. O variantă mai sănătoasă recomandata ar fi untul de fistic, alune de padure, migdale sau caju, fără zahar adaugat sau aditivi, consumat cu moderație și combinat cu o alimentație echilibrată și exerciții fizice pentru a preveni acumularea de calorii.”

Citește și:

Nu în ultimul rând, fructele uscate trebuie consumate cu moderație, spune specialistul.

„Fructele uscate sunt considerate o gustare sănătoasă, însă sunt și mult mai calorice decât fructele proaspete. O jumătate de cană de stafide, de exemplu, poate conține până la 200 de calorii, iar fructele uscate sunt adesea procesate cu zahăr adăugat, adică sunt confiate. Pentru o opțiune mai sănătoasă, este recomandat să alegem fructe uscate fără zahăr adăugat și să le consumăm cu moderație în combinație cu nuci, pentru o creștere treptată a glicemiei”, încheie Fekete-Kászoni Tünde.


Spirit creativ, mereu în evoluție, mi-am început cariera ca jurnalist, dar m-am îndrăgostit de profesia de PR, astfel am devenit Autor de Frumos al propriei existențe și al...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: