Setari Cookie-uri

De ce punem Pasca pe masa de Paște + Cele mai iubite rețete de pască românească (detaliate cu conținut caloric)

IN ACEST ARTICOL:

Paștele românesc nu este complet fără mirosul dulce și ademenitor al unei pască proaspăt scoase din cuptor. Este mai mult decât o prăjitură – este un simbol al sărbătorii, o poveste de familie înfășurată în aluat moale, umplut cu brânză dulce, arome și suflet.

Pasca este mai mult decât un preparat dulce care îmbogățește masa de Paște. Este o pâine ritualică, binecuvântată, cu o simbolistică profund religioasă, care își are originile în tradițiile ortodoxe și în obiceiurile străvechi românești. Este un omagiu adus Mântuitorului Iisus Hristos, simbolizând trupul Său și jertfa pentru omenire. Faptul că pasca este făcută din aluat dospit o apropie de prescura din Sfânta Liturghie, iar umplutura dulce de brânză cu ouă și zahăr trimite către ideea de răsplată cerească, de lumină și Înviere.

Forma rotundă a păștii, atât de des întâlnită în varianta tradițională, simbolizează perfecțiunea divină, veșnicia și ciclicitatea vieții. În centrul ei, adesea se află o cruce din aluat, care reprezintă sacrificiul lui Hristos pe cruce, dar și biruința asupra morții. În multe zone ale țării, pasca este dusă la biserică în Noaptea de Înviere, pentru a fi sfințită, devenind astfel primul aliment gustat după post, cu rol purificator și binecuvântat.

Citește și:

De ce se pregătește pască de Paște?

Legătura dintre pască și sărbătoarea Paștelui este adânc înrădăcinată în ritualurile creștine. Pasca este văzută drept un dar adus lui Dumnezeu și un simbol al bucuriei Învierii. Este un desert care apare doar o dată pe an, în acest moment sacru, și are rolul de a marca trecerea de la post la sărbătoare, de la întuneric la lumină, de la suferință la mântuire. Ea adună în jurul ei familia, evocă sentimentul de „acasă” și reconectează omul cu tradiția, cu pământul și cu Cerul.

Cum se decorează pasca în mod tradițional?

Decorarea păștii este un act ritualic, adesea transmis din generație în generație. În cele mai multe zone din România, pasca este împodobită cu o cruce împletită din aluat, care se așază în centrul prăjiturii. Pe margine, se așază o cunună din aluat împletit în două sau trei, care simbolizează coroana de spini a lui Iisus, dar și unitatea familiei.

Citește și:

În unele regiuni, pasca este unsă cu ou înainte de coacere pentru un luciu auriu, apoi presărată cu zahăr pudră sau scorțișoară, semn al dulceaței vieții și al belșugului. Alteori, se adaugă muguri de flori, stafide, semințe sau chiar frunze de mentă pentru un aspect natural și primăvăratic. Dar cel mai important element nu este vizibil: intuiția, răbdarea și rugăciunea cu care gospodina pregătește pasca, transformând-o într-o ofrandă a sufletului.

Mai jos găsești mai multe rețete de pască, tradiționale și reinterpretate, care îți vor aduce aminte de copilărie sau îți vor da curajul să creezi propriile amintiri culinare. Fiecare rețetă include ingrediente precise, pași clari de preparare și un conținut caloric estimativ.

1. Pasca tradițională cu aluat dospit și brânză dulce

pasca traditionala cu stafide

Citește și:

foto Radu Sebastian/ Shutterstock

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină

  • 25 g drojdie proaspătă

  • 250 ml lapte călduț

  • 100 g zahăr

  • 2 ouă

  • 100 g unt topit

  • Coaja rasă de la 1 lămâie

  • Un praf de sare

  • 1 linguriță esență de vanilie

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 g brânză de vaci bine scursă

  • 150 g zahăr

  • 3 ouă

  • 100 g stafide

  • 2 linguri griș

  • Coaja rasă de lămâie și portocală

  • 1 linguriță esență de rom

  • 1 plic zahăr vanilat

Mod de preparare:

  1. Începe cu aluatul: dizolvă drojdia în laptele călduț cu o linguriță de zahăr și las-o 10 minute să se activeze.

  2. Cerne făina într-un bol mare. Adaugă ouăle, zahărul, sarea, coaja de lămâie, esența de vanilie, drojdia activată și începe să frămânți.

  3. Încorporează untul topit treptat, frământând până aluatul devine elastic. Acoperă-l și lasă-l la dospit o oră.

    Citește și:
  4. Pentru umplutură, amestecă toate ingredientele până obții o compoziție omogenă.

  5. Întinde aluatul într-o tavă rotundă (ø 26-28 cm), ridicând margini de jur împrejur. Toarnă umplutura și decorează cu un grilaj sau o cruce din aluat.

  6. Coace la 180°C timp de 45-50 minute, până capătă o culoare aurie.

Valoare calorică estimativă: ~320 kcal / 100 g

2. Pasca fără aluat (cu brânză și smântână)

pasca fara aluat

foto Mircea Costina/ Shutterstock

Ingrediente:

  • 700 g brânză de vaci

  • 200 g smântână grasă

  • 5 ouă

  • 150 g zahăr

  • 100 g stafide

  • 3 linguri de griș

  • 1 lingură făină

  • Coajă de lămâie

  • Esență de vanilie și rom

Mod de preparare:

  1. Mixează brânza cu zahărul, ouăle și smântâna până devine o compoziție cremoasă.

    Citește și:
  2. Adaugă stafidele, grișul, făina, aromele și coaja de lămâie.

  3. Tapetează o tavă rotundă cu hârtie de copt și toarnă amestecul.

  4. Coace la 170°C aproximativ 50-60 de minute. Lasă să se răcească complet înainte de a o scoate din formă.

Valoare calorică estimativă: ~290 kcal / 100 g

pasca fara aluat langa oua de paste

foto Pucs Fongabe/ Shutterstock

3. Pasca cu ciocolată și brânză – reinterpretare modernă

Ingrediente pentru blat:

  • 200 g biscuiți digestivi

  • 100 g unt topit

  • 2 linguri cacao

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 g brânză de vaci

  • 200 g ciocolată neagră topită

  • 150 g zahăr

  • 3 ouă

  • 100 ml smântână lichidă

  • 1 lingură amidon

  • Esență de vanilie

Mod de preparare:

  1. Zdrobește biscuiții și amestecă-i cu untul topit și cacao. Presează-i într-o formă rotundă cu pereți detașabili.

    Citește și:
  2. Pentru umplutură, amestecă brânza cu zahărul, ouăle, ciocolata topită, smântâna, amidonul și vanilia.

  3. Toarnă peste blat și coace la 160°C timp de 50-60 minute. Răcește complet și lasă la frigider peste noapte.

Valoare calorică estimativă: ~370 kcal / 100 g

4. Pasca moldovenească cu aluat împletit

pasca moldoveneasca traditionala cu aluat impletit si oua rosii

foto Danilova Janna/ Shutterstock

Ingrediente pentru aluat:

  • 600 g făină

  • 30 g drojdie proaspătă

  • 250 ml lapte

  • 100 g zahăr

  • 100 g unt

  • 3 gălbenușuri

  • Coajă de lămâie și portocală

  • Esență de vanilie

  • Un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 600 g brânză dulce

  • 200 g zahăr

  • 4 ouă

  • 3 linguri smântână

  • 3 linguri griș

  • 100 g stafide

  • Vanilie, coajă de citrice

Mod de preparare:

  1. Pregătește aluatul ca la rețeta clasică, frământând până devine elastic și lucios. Lasă-l la dospit o oră.

  2. Împarte-l în două: una pentru bază, cealaltă pentru împletituri.

  3. Întinde o foaie în tavă și pune umplutura pregătită.

  4. Din aluatul rămas, formează două suluri și împletește-le. Așază-le de jur împrejurul umpluturii.

  5. Coace la 180°C timp de 50-60 minute.

Valoare calorică estimativă: ~330 kcal / 100 g

5. Pasca cu brânză și fructe confiate (variantă mai festivă)

pasca cu fructe confiate

foto VIS Fine Art/ Shutterstock

Ingrediente:

  • 500 g brânză de vaci

  • 150 g zahăr

  • 4 ouă

  • 1 lingură griș

  • 2 linguri făină

  • 100 g fructe confiate (papaya, ananas, stafide)

  • Coajă de portocală

  • Vanilie, rom

Mod de preparare:

  1. Bate ouăle cu zahărul, adaugă brânza, grișul, făina, aromele și fructele confiate.

  2. Toarnă într-o tavă tapetată și coace la 170°C pentru 45-50 minute.

Valoare calorică estimativă: ~300 kcal / 100 g

Fiecare pască are o poveste. Unele vin din inima Bucovinei, altele din amintirile dulci ale bunicii, iar unele s-au născut din nevoia de a reinventa tradiția. Indiferent ce rețetă alegi, important este să o faci cu drag. Paștele nu înseamnă doar mese îmbelșugate, ci momente împărtășite, zâmbete calde și miros de vanilie în aer. Să-ți fie masa luminoasă, iar pasca – exact așa cum îți amintești din copilărie.

foto prima pagină Danilova Janna/ Shutterstock


Alma se numără printre primele cititoare Kudika și a crescut în același timp cu noi. S-a alăturat echipei redacționale sub formă de colaborator pentru că vrea să împărtășească din...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: