Setari Cookie-uri

Romania - model de buna practica in planificarea familiala

Peste 80% din populatia Romaniei din mediul rural acceseaza serviciile de baza de sanatatea reproducerii si planificare familiala

Peste 80% din populaia Romaniei din mediul rural acceseaz serviciile de baz de sntatea reproducerii i planificare familial, incluzand contraceptive gratuite, ca urmare a contribuiei parteneriatului Iniiativa pentru Sntatea Familiei din Romania (ISFR), derulat de ctre Ministerul Sntii Publice i Institutul de Cercetare i Formare JSI, cu finanare din partea Guvernului S.U.A., prin Agenia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaional (USAID), din anul 2001.

Succesul parteneriatului s-a datorat utilizrii unei strategii de implementare bazat pe trei componente numit „strategia celor trei piloni” - existena in acelai loc i in acelai timp, a furnizorilor de servicii medicale instruii i care rspund nevoilor clienilor, existena contraceptivelor care se distribuie gratuit i, ultima component, populaia informat asupra dreptului la consiliere i contracepie tie unde se ofer aceste servicii. Aceast strategie a fost utilizat la nivelul asistenei primare de sntate din mediul rural. Ulterior, acest model de succes a fost extins in zonele urbane cu populaie defavorizat i in materniti. Astfel, s-a constituit o adevrat „reea de suport” a serviciilor in domeniu: oriunde o femeie acceseaz sistemul sanitar - medic de familie, clinic de planificare familial sau secii de obstetric-ginecologie - ea primete informaii de specialitate, cat i contraceptive. Aceast strategie evideniaz Romania ca un model in aceast regiune a Europei, astfel incat specialiti din Rusia, Ucraina, Georgia, Albania, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, Kirghistan au venit s studieze abordarea folosit in ara noastr.

Impactul acestui program, menit s creasc accesul la serviciile pentru sntatea reproducerii la nivel naional, in special in mediul rural, ca i in zonele urbane greu accesibile a fost semnificativ, contribuind major la creterea utilizrii metodelor moderne de contraceptie, care s-a triplat intre anii 1993 i 2004. In aproximativ 15 ani, Romania a reuit s reduc spectaculos numrul foarte mare de avorturi de la inceputul anilor '90 (de la 3,4 avorturi per femeie in 1993 la 0,84 avorturi per femeie in 2004 - conform Studiilor de Sanatatea Reproducerii efectuate in anii 1993 i 2004), crescand in acelasi timp semnificativ rata utilizrii contraceptivelor moderne (de la 10% in 1993 la 34% in 2004 - conform acelorai surse). Rata mortalitii materne inregistreaz, de asemenea, o scdere constant de-a lungul anilor, inregistrand-se 0,17 decese materne la 1.000 nou-nscui, comparativ cu 0,83 decese la 1.000 nou nscui inregistrate la inceputul anilor '90 . In Romania la momentul actual, peste 9.000 de cadre medicale din asistena primar de sntate din mediul rural i urban ofer consiliere, consultaii i contraceptive gratuite. In program sunt incluse 52 de materniti cu cele mai multe paturi, astfel incat numai in 2007 aproximativ 90.000 de paciente au beneficiat i de servicii de planificare familial.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.